Nacht 2015

We vieren dit jaar in Nederland 70 jaar Bevrijding. Een vrijheid die wij koesteren, maar die niet overal vanzelfsprekend is. De Nacht herdenkt het verleden én viert de bevrijding in het licht van de actualiteit van deze wereld. Het programma neemt ons dit jaar mee vanuit Syrie naar Nederland. Muziekleraar Amer Shanati vluchtte vorig jaar uit Homs (Syrie) en woont nu in Den Haag. Hij bespeelt deze Nacht de Ud. Twee dansers van dansgroep AVIV Dance Company (AVIV is Hebreeuws voor: vernieuwing – lente, en staat voor vrijheid, identiteit en verbondenheid) dansen op onder andere muziek uit de film Schindlers List. Cees van der Laan, hoofredacteur van Trouw, zal in een korte overdenking zijn verhaal over oorlog en vrede vertellen. Singer-songwriter HannekeLaura, die een verrassend duo zal vormen met accordeoniste Ada Drost, sluiten de Nacht met een gevoel van vrijheid af.

Het programma start om 05:00 uur en duurt tot 06:00 uur. Aansluitend is er een bevrijdingsontbijt, want vrijheid vier je met elkaar.

Dit is de vijfde editie van de Nacht. Tot vorig jaar heette het nog de Nacht van de Badkapel. Nu is gekozen voor Nacht van de Bevrijding, omdat die naam beter aansluit op de inhoud van het programma.

Cees van der Laan

Cees van der Laan, overdenking

Cees van der Laan is sinds 2013 hoofdredacteur van het dagblad Trouw waar hij in 2000 begon op de parlementaire redactie. In die tijd werkte Van der Laan ook nog voor de Geassocieerde Pers Diensten, waar hij onder meer als oorlogsverslaggever naar verschillende conflictgebieden vertrok. “Wat er in de wereld gebeurt, moet verteld worden. Daarvoor heb je journalisten nodig. En daar loop je risico bij, dat is onderdeel van het vak. Ik ben er uiteindelijk mee gestopt vanwege mijn kinderen. Dat risico kon ik mijn gezin niet aandoen, vond ik” antwoordde Van der Laan in een interview in dagblad Trouw toen hem gevraagd werd waarom hij telkens naar die conflictgebieden vertrok. Later zou hij nog drie jaar chef zijn op de parlementaire redactie voordat hij in 2012 de overstap naar Amsterdam maakte om daar als chef verslaggeverij aan het werk te gaan.

 

Amaer Shanati (googleplus)

Amer Shanati, Ud

Amer Shanati vluchtte vorig jaar van Syrië naar Nederland. In het eerste asielzoekerscentrum in Onnen, waar Amer verbleef, verwierf hij snel bekendheid met zijn muziek, in het bijzonder met zijn Arabische interpretatie van ‘Een potje met vet’. In Syrië was hij muziekleraar en orkestleider maar schreef er ook muziekboeken. Amer speelde in Syrië maar ondertussen heeft hij ook in het prestigieuze concertgebouw in Amsterdam gespeeld en was hij te horen op de Nederlandse Radio.

 

 

 

med_hanneke_laura_c_wouter_vellekoop

HannekeLaura, gitaar en zang

Hanneke Laura gaf op haar 23e haar baan als advocaat op om naar Ierland te vertrekken met niets anders dan een gitaar en een backpack om zich daar volledig met haar muziek te kunnen bezighouden. Deze Ierse invloeden zijn inmiddels duidelijk in haar muziek hoorbaar, naast de echo van het songwritergeluid van artiesten als Jewel, Tori Amos, Katie Melua, Ilse DeLange, Joan Baez en vele anderen. In Ierland speelde Hanneke Laura op internationale festivals als ‘SligoLive’ naast bekende namen als Martha Wainwright en Josh Ritter. Verder werkte zij in deze periode intensief samen en tourde zij met bekende Ierse artiest Perry Blake.

In 2012 speelde zij een support slot op de clubtour van Tim Akkerman waarna de twee songwriters samen op een minitour naar Ierland zijn gegaan. In 2013 speelde zij op het The Hague International Singer Songwriter Festival (THISSFEST), waar veel media aandacht door o.a. Den Haag FM, TV West en 3FM door volgde. In 2014 leverde haar song ‘Echoes in the Night’ bij dezelfde organisatie een THISSAWARD op voor ‘Best English lyrics’, wat resulteerde in een optreden op Parkpop 2014. In april 2015 trad Hanneke Laura samen met Ada Drost op tijdens het huiskamerconcert van de Nacht van de Hoop in de Grote Kerk in Den Haag.

Ada Drost )FB)

Ada Drost, accordeon

Deze uit Friesland afkomstige multi-instrumentaliste is al geruime tijd actief in diverse muzikale projecten, die zich kenmerken door een voorliefde voor Ierse folk.

Sinds een jaar of twee begeleidt zij singer-songwriter HannekeLaura regelmatig op het podium op accordeon, piano en tin whistle. Zo speelden ze onder andere samen op het The Hague Singer Songwriter Festival, Parkpop en tijdens Kerst- en Paasnacht in de Grote Kerk Den Haag.

 

 

IMG_3937 - kopie

AVIV Dance Company

AVIV is een christelijk dansgezelschap in Amsterdam, met professionele en semiprofessionele dansers. Het Hebreeuwse woord AVIV, vernieuwing – lente, staat voor vrijheid, identiteit en verbondenheid.

AVIV maakt choreografieën die uit het leven zijn gegrepen, met als doel haar publiek te raken, bemoedigen en inspireren.

Naast het dansgezelschap zet AVIV zich ook in om een netwerk op te bouwen voor christelijke dansers en organisaties, om deze met elkaar in verbinding te brengen.